„Cărți pentru întreaga familie”
CONTUL MEUIntră în cont
COȘUL MEU0 produse
Caută
Mioriţa - Izvorul nemuririi

Mioriţa - Izvorul nemuririi

Referință: ED-143412
Preț: 26.4 lei 33 lei

STOC EPUIZAT

Mioriţa este "una din marile capodopere clasice ale literaturii universale", a spus teoreticianul literar austriac Leo Spitzer. Este o poezie aparent simplă, dar în fond extrem de complexă, care a stârnit entuziasmul occidentalilor şi, în contextul mişcărilor de emancipare

mai mult

Mioriţa este "una din marile capodopere clasice ale literaturii universale", a spus teoreticianul literar austriac Leo Spitzer. Este o poezie aparent simplă, dar în fond extrem de complexă, care a stârnit entuziasmul occidentalilor şi, în contextul mişcărilor de emancipare naţională din Europa de la mijlocul secolului al XIX-lea, i-a făcut să vadă că un popor, care a putut crea o adevărată capodoperă, are dreptul să aibă un stat propriu. A fost momentul creării statului naţional România. 

Din ce cauză Mioriţa a stârnit controverse atât de mair, încât, în ultima vreme, unii o consideră dăunătoare? Creatorii populari nu puteau, nicidecum, să compună şi să lase ceva dăunător pentru urmaşii lor. Cum să fi devenit astfel pentru noi, cei de azi; 

S-a întâmplat ceva cu versurile sau cu capacitatea noastră de a le mai înţelege? Din ce cauză "una dintre marile opere clasice ale literaturii clasice" a devenit inacceptabilă în propria ţară? 

Un poem devenit naţional uneşte poporul. Cum se face că acest poem dezbină? De unde vine atâta aversiune a unora împotriva lui? Nu cumva de la înţelegerea grăbită şi greşită a versurilor? 

Tot ce ni se pare concret în Mioriţa sunt simboluri. Mai suntem oare capabili să descifrăm metafore şi alegorii create de străbunii noştri? Cine este ciobanul din Mioriţa, cum se raportează el la natură şi la univers? Care este mesajul multimilenar al textului? 

Bazat pe analiza sutelor de variante ale Mioriţei, pe numeroase lucrări şi opinii, autorul încearcă să răspundă la aceste întrebări.


Etichete: ,
Autor: Victor Ravini
Editura: Editura Alcor
Anul apariției: 2016
ISBN: 9789738160989
Nr. pagini: 340 pagini

Recenzii

Newsletter