„Cărți pentru întreaga familie”
CONTUL MEUIntră în cont
COȘUL MEU0 produse
Caută

Edituracasa.ro - Blog

Nunta visurilor tale - interviu cu unul dintre cei mai cunoscuți organizatori de evenimente - Adina TodeaVrei să afli secretele unuia dintre cei mai cunoscuți organizatori de evenimente?

1. Adina, cum a început aventura organizării de evenimente pentru tine?
Familia a fost cea care m-a familiarizat cu ce înseamnă organizarea cu succes a unei mese festive. Am conștientizat cu adevărat că asta vreau să fac în timp ce ajutam o prietenă să pregătească o inimă din baloane pentru o petrecere. M-a amuzat teribil că folosea un motor de frigider ca să umfle baloanele. I-am comunicat unui bun prieten, cameraman, că doresc să organizez nunți. Acest lucru mi-a adus prima nuntă. Am apelat pentru organizarea ei la ajutorul tatălui meu. De asemenea m-a ajutat și o prietenă, cu care am colaborat ulterior la zeci de nunți. Am terminat chiar cu câteva secunde înainte să ajungă mirii. Am reușit să ne strecurăm neobservați pe ușa ospătarilor. Am înțeles astfel cât de important este să termin la timp și să am alături o echipă.
 
2. Care a fost prima nunta pe care ai organizat-o? (an, temă)
Nunta de la „Ciuperca”, se întâmpla prin 2004. Am obținut atunci doar o decorare a sălii în culorile alb și albastru. Mireasa se pregătea să studieze stomatologia - ani mai târziu eram pacienta ei. Temele… mulți ani au fost doar combinațiile de culori :)
 
3. Dar ultima?
Ultima nuntă de care m-am ocupat a avut loc la Căminul cultural din Urvind. I-am avut alături pe tata, pe soțul meu, Dan și pe fiica noastră Cezara. Nu o să uit această nuntă datorită efortului uriaș de a transforma un spațiu mare și întunecat într-o sală caldă și plăcută. Un loc special pentru doi tineri care își sărbătoresc decizia de a se uni pe viață. Am fost nevoită să îmi folosesc creativitatea la maximum, deoarece nu exista spațiu suficient pe mese. Am decis atunci ca aranjamentul floral să fie poziționat peste suportul de fructe.
A fost nunta la care am înteles cât costa de fapt un meniu, am participat la toate fazele - de la negocierea cu bucătarii, cumpăratul materiei prime - cele ce nu se găseau prin sat, întâlnirea cu vecinele și mătușile care formau echipa de cofetare, cumpăratul pantofilor miresei... I-am cunoscut bine, pe miri, pe părinții miresei, pe câțiva verișori. Am rămas prieteni, și ne-am mai întâlnit de câteva ori, câțiva ani buni după aceea...   
 
4. În timpul scurs între cele 2 nunți ce cunoștințe ai acumulat?
Am învățat că mirii sunt oameni și oamenii sunt foarte diverși, că unii își doresc ce mama/tata… își dorește, că sunt într-una dintre cele mai grele perioade ale vieții lor - sau sunt sub tensiune, că a fi un pic psiholog e soluția cea mai bună, că e doar un moment ce trece ca altele, că adesea mirii nu sunt prezenți (cu gândurile) la nunta lor, că sunt situații în care se pune mai mare accent pe buchet, rochie, meniu decât pe oameni, că vrem să „dăm” bine, că mulți dintre cei cu care ai de a face la o nuntă: proprietarii sălii, cameramanii, florarii... au tarife substanțiale și se comportă destul de expeditiv, imprevizibil, și pentru asta cel mai bine e să te acoperi cu contracte bine făcute cu clauze potrivite. Am înțeles că o nuntă ar fi muuult mai utilă și frumoasă dacă o organizăm după gusturile și dorințele noastre - ale mirilor - chiar dacă pare cam „șuie”, și că e util să ne pregătim nuntașii pentru asta, că e un moment în care e foarte fain să fim creativi, și noi înșine în același timp, că cele mai frumoase și „calde” nunți pe care le-am avut au fost la țară. (ai observat că mă identific cu mirii :) )
 
5. Există o nuntă anume care ți-a plăcut în mod deosebit și de ce?
Am avut o nuntă la ștrandul din Beiuș. Mirii și părinții mirilor au fost cei mai relaxați oameni pe care i-am cunoscut vreodată, s-au purtat foarte frumos cu noi, au avut cerințe elegante, și-au achitat onorariul mai mult decât onorabil, iar după ce că ne-au oferit o noapte la o cameră de hotel, ne-au pus și la masă a doua zi... Pentru mine a fost o experiență foarte frumoasă!

 
6. Dacă ar fi sa organizezi acum o nuntă, ce temă inedită ai folosi?
Relaxarea - aici m-ai prins, doresc să organizez o nuntă, o altfel de nuntă, în toamnă - nunta mea. Eu și soțul meu nu am avut nuntă. A ramas așa cumva în aer. Anul trecut după ce am avut ocazia să lucrez la cartea Timeiei Rátkai, mi-a venit un gând, să fac eu acum, așa o nuntă, după tot ceea ce am învățat. Așa că se va „naște” și ca și temă va fi relaxarea. Aș fi vrut să spun autenticitatea - dar nu merge. Vreau să fie foarte multe elemente naturale, ancestrale și cât mai autentice (neîmpopoțonate). Mă mai gândesc dacă pot să numesc o temă sau e un cumul de teme.
 

7. Cui recomanzi cartea noastră, Nunta visurilor tale, a cărei lector ai fost?
Din primele zile când am început să lucrez la carte, m-am găsit spunând aproape tuturor oamenilor cu care m-am întâlnit, că această carte reprezintă un material foarte util celor care își doresc să aibă sau să organizeze o nuntă frumoasă, bună, și să rămână cu cât mai multe amintiri frumoase. Este potrivită și pentru sufletele romantice care doresc să lectureze, să caute informații despre nunți, și pentru cei care foarte pragmatic au nevoie de o structură. Informații sunt multe - online-ul oferă zeci de ore de lectură, însă, această carte are structură, are exemple, de aceea o recomand ca primă lectură și apoi aprofundare în online pentru detalii. Eu așa aș face, pentru că timpul e cea mai prețioasă resursă :)
 
8. Ai întâlnit în carte informații pe care nu le știai?
Informații pe care nu le știam, nu pot să spun că am întâlnit; mi-a dat viața destule situații și cazuri să aflu chestii dintre cele mai diverse. Am întâlnit o structură foarte bună, experiență exprimată, dorința de a contribui a autoarei, multe subiecte atinse - nu cred că este ceva cu ce te-ai putea întâlni în organizarea unei nunți și să nu găsești în carte. Cartea este foarte generoasă în exemple și cazuri. Este genul de carte scrisă de expertul care dorește să ofere din preaplinul său.
 
9. Ce ai sfătui un cuplu care dorește să își organizeze nunta?
Să aibă în vedere subiectul - nunta, etimologia și sensul momentului; să se concentreze pe dorințele lor și să identifice ceea ce este clișeu în ceea ce și-au imaginat și ce este autentic legat de subiectul nunta. Le recomand mirilor să studieze puțin nunțile părinților și bunicilor pentru a identifica elementele de autenticitate. Până la urmă nunta e un moment în care părinții își încredințează odraslele soților, și îi binecuvântează, iar aceasta se face cumva cu „poporul” - cu familia, prietenii, vecinii, cunoscuții. De aici plecăm...
 
10. Cum arată o zi din viața unui organizator de evenimente, așa de cunoscut ca tine?


Din câte știu, organizarea de evenimente este încadrată în top 5 munci periculoase și solicitante după pilotatul avionului. Îmi dau seama și simt că este solicitant - cel puțin primesc genul asta de feedback de la familie. Pot să vă spun că este unul dintre cele mai creative domenii, cu cea mai mare libertate de mișcare datorită multitudinii de opțiuni. Această meserie are o mare componentă de improvizație - oricât planifici și te pregatești, mereu e ceva ce trebuie să rezolvi ad-hoc :)
Răspunsul este depinde. Sunt zile când planific, sunt zile când, testez/măsor, sunt zile când vorbesc mult, am întâlniri, sunt zile când sunt în plin eveniment și atunci adesea nu îmi ajung picioarele, mâinile, telefoanele, oamenii, debitul de a rosti cuvinte..., sunt zile când... mă odihnesc, nu fac nimic doar exist, toate fac parte din viața mea. Am învățat în ani, să mă ocup de evenimente cu o anumită frecvență, ca să pot să las succesiunea momentelor să se manifeste la maxim de eficiență. Și totul ține de faptul că fiecare eveniment îmi mai aduce câte un număr de oameni în viață, pe care îi cunosc, cu care lucrez și de cele mai multe ori mă împrietenesc. Pentru că nu-i așa? „Noi ne facem oamenii prieteni” - aceasta este viziunea noastră :)

                                                                                                                                                                                     Amelia Pal
Înapoi

Newsletter