„Cărți pentru întreaga familie”
CONTUL MEUIntră în cont
COȘUL MEU0 produse
Caută

Edituracasa.ro - Blog

Interviu pentru o nuntă organizată perfect cu Andrea Neag, creative wedding planner la Da-Da StoriesDin ce în ce mai mulți miri apelează la wedding planneri sau citesc cărți care îi ajută să afle mai multe despre organizarea unei nunți într-un mod care să le aducă fericire și entuziasm în ziua mult așteptată.
Ce înseamnă să fii wedding planner? Cum te ajută un wedding planner? Am obținut pentru tine și nunta ta mai multe informații utile direct de la o binecunoscută organizatoare de nunți.
 - Andrea, cum ai ajuns să fii wedding planner?
 - Declicul s-a produs la nunta mea, care a ieșit foarte bine. Aveam prieteni care se plângeau de modul în care a evoluat nunta lor și mi-am dat seama că aș putea să ajut alți oameni să aibă parte de nunți perfecte. Am realizat că există un fir roșu al unei nunți perfecte, că există un raport de cauză – efect între alegerile pe care aceștia le-au făcut și rezultatele obținute. Cred cu tărie că dacă alegi furnizorii potriviți ai parte de rezultatele așteptate. Unul dintre beneficiile majore în a apela la un wedding planner constă în experiența pe care el o are cu furnizorii. Totuși mulți care apelează la mine cred că eu voi alege în locul lor și de fiecare dată trebuie să demolez acest mit – mirii aleg, eu doar le prezint experiența mea cu diverși furnizori.
 - Când ai organizat prima nuntă?
 - Prima nuntă am organizat-o pentru niște prieteni în 2012. Eu le-am propus și ei au acceptat. Voiam să exersez, să o fac gratuit, dar ei au fost foarte încântați de rezultat și au insistat să mă plătească. A fost o ocazie foarte bună de a vedea cum este să organizezi o nuntă fără a fi atât de implicat emoțional. M-a ajutat faptul că o cunoșteam pe mireasă de mică; am pornit cu noțiunile pe care le știam de la managementul de evenimente și știam din start că va fi o provocare alegerea lor de a ține petrecerea la o sală aflată la 30 de km de oraș. Neprevăzutul s-a făcut simțit, căci sora miresei m-a sunat cu o oră și jumătate mai devreme decât era prevăzut să ajungă mirii la sală. Mi-a spus că ceremonia la biserica s-a încheiat mult mai rapid decât era programat. Sala încă nu era decorată în totalitate, așadar am sunat fotograful și l-am rugat să le mai facă poze mirilor în biserică, precum și invitaților care nu urmau să vină la sală. Așa am conștientizat partea de neprevăzut care poate apărea la orice nuntă, dar care se poate rezolva cu o minte calmă, creativă, mai ales când colaborarea cu cei implicați este impecabilă. Nuntașii au ajuns exact după ultimele aranjamente și totul s-a terminat perfect.

 - Care este ultima nuntă la care ai participat ca organizator și ce temă a avut?
 - Ultima nuntă la care am participat a avut loc în 2015, toamna. Tema nunții a fost Basmul urban. Astfel accentul a fost pe a aduce atmosfera de basm în plan contemporan. Un element important în a ilustra tema cu succes au fost aranjamentele florale. Totul a decurs foarte bine datorită profesionalismului celor cu care am colaborat în acest sens. Au realizat aranjamentele în dovleci exact așa cum doreau mirii. Colțul foto a fost de asemenea inedit, fiind pictat special pentru nuntă, de artistul plastic Laura Ungur. 

 - Care sunt în România cerinţele pentru a putea activa ca organizator de nunţi, comparativ cu alte ţări?
 - Din câte știu, legea nu prevede obligativitatea unei diplome sau studii ca să îți faci un Pfa sau un Srl pe organizare de evenimente. Totuși cred că este esențial să fi studiat cât mai multe despre acest subiect. În cazul meu este vorba despre un masterat pe Managementul organizației în cadrul Facultății de științe economice. La nivel internațional există acreditări specifice pe acest domeniu. Cunosc în România două persoane atestate la nivel internațional. În alte țări, când vorbim de o nuntă, contractele se realizează între wedding planner și furnizori, dar la noi se realizează între miri și furnizori.
 - Care sunt avantajele celor care apelează la wedding planner?
 - Avantajele celor care apelează la acest serviciu înseamnă în primul rând timp câștigat, iar în cazul în care sunt plecați momentan din țară, dar doresc să își organizeze nunta aici, înving și obstacolul distanță. Timpul este până la urmă cea mai importantă resursă, cei care apelează la mine având astfel mai mult timp să facă ceea ce își doresc și în aceeași măsură să fie liniștiți că evenimentul lor este pe mâini bune. Mirii găsesc în biroul unui organizator de nunți un loc în care își pot vărsa frustrările, unde pot discuta despre diferențele de opinie din cadrul celor două familii. Astfel, prin faptul că sunt neutră și obiectivă îi ajut să se calmeze, să filtreze și să ia decizii care să îi facă pe ei mulțumiți. Pentru mine acesta este obiectivul suprem.
 - Care sunt cele mai mari provocări de care te-ai lovit în acești ani de când organizezi evenimente? Le-am putea integra în anumite categorii?
 - Aș putea spune că au fost provocări tehnice (ex: la nunta Nataliei Selegean, când o parte dintre invitați, colegii ei de la X Factor, brusc au vrut să cânte, deși când discutasem anterior despre acest aspect, au spus că nu vor; a trebui să rezolv în timp util partea de negative și sonorizare adecvată), emoționale (ex: moartea bunicii miresei, mirii și-au pierdut entuziasmul; am oferit sprijin emoțional și nunta a ieșit bine) și situaționale (ex: la o nuntă o parte dintre invitați erau din Maramureș, acolo tradiția este ca nuntașii să se așeze unde vor ei, iar ceilalți nuntași doreau să li se spună unde să stea, așadar am împărțit sala în două, astfel încât toată lumea să fie mulțumită; tot aici tema nunții a fost Vintage, anii 20, a fost inedit pentru cei din Maramureș să fie întâmpinați de oameni îmbrăcați așa).

 - Cu cât timp înainte de nuntă ar trebui să apeleze mirii la tine? Care sunt situațiile extreme de care te-ai lovit?
 - În medie oamenii apelează la mine cu 8-9 luni înainte de eveniment, chiar după cerutul miresei. Extremele pe care le-am întâlnit au fost miri care m-au contactat cu 2 luni înainte de nuntă (voiau tematica și să îi ajut pe parte de organizare, deja contactaseră ei furnizorii) și alții care m-au contactat cu 18 luni înainte de nuntă (locuiesc în Spania și vor o nuntă în România). Echipa Da-Da Stories poate face față la orice provocare legată de timp, mirii ne pot contacta oricând, oricât de târziu sau devreme li s-ar părea lor.
 - Cine apelează la wedding planner?
 - De regulă oamenii care apreciază lucrurile bine făcute, evenimentele personalizate, oamenii cu atenție la detalii, oamenii pentru care timpul este o resursă importantă.

 - Cum se face personalizarea unei nunți?
 - Cred că un profesionist nu va prezenta mirilor tematici de nuntă, urmând ca ei să aleagă tematica dorită, ci îi va asculta, îi va cunoaște și vor crea împreună un scenariu care să reflecte nevoile lor pentru eveniment. De regulă mirii sunt atât de mulțumiți de acest mod de a crea povestea, încât apelează la mine și pentru botez.

 - Care este costul unui astfel de serviciu?
 - În funcție de prezența mea la eveniment sau nu și de alți factori, prețurile variază între 100 și 500 de euro.
 - Care este evoluția clienților în timp? Care este evoluția modului în care se raportează la wedding planner?
 - Îmi amintesc că la început mă loveam de o confuzie simpatică, oamenii credeau că sunt asemenea unui grăitor, dar acum oamenii cunosc mai bine ce înseamnă un organizator de nunți, chiar și părinții vin la discuții mai nou, pe când în trecut nu erau atât de deschiși. Pot spune că față de primul an, acum am de 5 ori mai mulți clienți.
 - Care este nunta preferată dintre toate nunțile pe care le-ai organizat?
 - Este imposibil de zis, fiecare nuntă are ceva unic, un farmec aparte. Aș putea povesti ore în șir despre fiecare nunta. Îmi vine în minte o nuntă la care am avut de îmbinat pianul cu proțapul. Eleganța atitudinală a mirilor a făcut ca acest mix să fie natural.
 - Care a fost cea mai inedită cerere venită din partea mirilor pentru tine?
 - La o nuntă mi s-a cerut să moderez diversele evenimente care au avut loc în cadrul ei. A fost o ocazie în care am renunțat la a fi omul din spatele evenimentului.
 - Dacă ar fi să îți reorganizezi nunta ai face ceva diferit acum?
 - Cu siguranță. Mi-a plăcut cum m-am simțit atunci, dar acum mi-aș lua un wedding sitter, care să vină în ziua nunții acasă la mine și să se ocupe de tot ce are legătură cu pregătirea mea. Deși nu ştiam atunci mare lucru despre wedding planner și wedding sitter, buna mea prietena Simona a preluat parte din aceste roluri și a făcut față cu brio.
 - Putem vorbi de un trend actual în ceea ce privește organizarea nunților?
 - Cred că trendul actual este de a face o nuntă simplă, dar care să reprezinte mirii. Practic provocarea de a găsi echilibru între aceste două dorințe, o nuntă la care mirii să poată respira liniștiți, dar și o nuntă la care să se bucure de detalii specifice lor.
 - În ceea ce privește tradițiile de nuntă, ce tradiții am preluat, ce tradiții păstrăm?
 - Am preluat de la americani tradiția de a avea „ceva nou, ceva vechi, ceva împrumutat și ceva albastru”. Tot de la ei s-a preluat faptul că la biserică înaintea mirilor intră fie un alai de copii, fie domnișoarele de onoare. Majoritatea religiilor au preluat de la catolici obiceiul ca tatăl să își conducă fiica la altar. Cele mai păstrate tradiții sunt: apelarea la grăitor, cerutul miresei (dar observ că devine din ce în ce mai intim) și tradițiile de la sala de nuntă, când mireasa aruncă cu grâu (pentru a avea parte de belșug) și spartul paharelor (mirii și nașii).
 - Cât de dese sunt căsătoriile mixte în ceea ce privește confesiunea și cum decurg? Sunt miri care sar peste acest pas? Ai organizat nunți care combină nunta cu botezul?
 - Am organizat nunți care presupuneau căsătorii mixte (catolic - ortodox) și totul se rezolva foarte ușor printr-o dispensă. În cazul altor confesiuni, din diverse cazuri cu care am intrat în contact nu a fost la fel de facil, fiind necesar ca mirii să opteze pentru o religie/confesiune. Am avut de organizat și o nuntă în care nu s-a dorit o căsătorie religioasă din diverse motive. Nu am organizat nunți care să combine nunta cu botezul, însă, am participat la câteva și au ieșit bine. Cred că cel mai important este ca mirii să fie mulțumiți de alegerea pe care o fac, nu ce spun cei din exterior.
 - Ce ai învățat în acești 4 ani de când ești organizator de nunți? Câte nunți ai organizat în acest timp? Ai organizat nunta unei persoane celebre?
 - Am învățat să îmi gestionez mai bine emoțiile, să îmi pun la punct un sistem – schelet care funcționează la fiecare nuntă, am integrat în desfășurătorul nunții partea de neprevăzut care acum știu că inevitabil apare și că poate fi soluționată cu succes. Până acum am organizat circa 50 de nunți. O persoană celebră căreia i-am organizat petrecerea de nuntă a fost Natalia Selegean, finalista de la X Factor. În acest caz petrecerea a fost nemaipomenită, pot spune cu mâna pe inima că a fost una dintre nunțile la care s-a cântat și s-a dansat cu atâta placere că am să o țin minte veșnic.


 - Cui ai recomanda cartea noastră, Nunta visurilor tale?
 - O recomand tuturor mirilor care vor o structură de bază legată de ce înseamnă nunta. O recomand celor care au auzit atât de multe păreri de la prieteni și cunoscuți încât nu mai știu ce vor. O recomand celor care nu au nicio idee în ceea ce priveşte  nunta lor.

Amelia Pal
Înapoi

Newsletter