„Cărți pentru întreaga familie”
CONTUL MEUIntră în cont
COȘUL MEU0 produse
Caută

Edituracasa.ro - Blog

Interviu cu Adriana Tirb despre o plantă aromată foarte apreciată: LAVANDA1. Cea mai răspândită specie de lavandă la noi în țară este lavanda cu frunze subțiri (Lavanda augustifolia). Adriana, tu pe care o cultivi?
Specia cultivată de noi, Lavanda Adrienne, este Lavanda angustifolia, soi vera, mai este denumită și Old Fashioned Lavander adică lavandă englezească veche, fiind cea mai rezistentă la temperaturile reci. Totodată este recunoscută datorită productivității de ulei la floare recoltată. Acestea sunt motivele pentru care am ales-o.
2. Cum ai pregătit terenul pentru lavandă? Folosești fertilizarea cu gunoi de grajd?
Terenul a fost arat la 35 de cm adâncime și discuit de două ori. Am vrut ca terenul să fie afânat pentru a permite plantarea butașilor, care trebuie sădiţi cu rădăcina cât mai dreaptă și uneori chiar la adâncimi mai mari de 35 de cm. Am folosit 20 tone de gunoi de grajd uscat pentru a fertiliza terenul.
3. Tu cum înmulțești lavanda? Ai cumpărat-o butași sau ai obținut-o din semințe?
Lavanda Adrienne a fost plantată din butași aduși din Ocna Mureș. Încă îmi amintesc ziua când am adus cei 10 000 de butași . Mirosul lor mi-a adus o relaxare greu de descris.
Am încercat și plantarea din semințe. Am achiziționat 700 de semințe din Franța. Deși aveau certificat de garanție, lavanda nu a răsărit. Cauza fiind faptul că poate temperatura solului nu a fost constant 17 grade.
Am încercat și înmulțirea prin butășire. În acest caz, rata de reușită este de 90%. Am colectat în septembrie – octombrie  crenguțe cu consistență lemnoasă, cu o lungime de circa 10 cm. Rădăcina crenguței am dat-o prin hormon de înrădăcinare, apoi am plantat crenguţele în minisolarii (neînchise ermetic). Am incorporat în sol turbă, nisip și compost din gunoi de grajd uscat.
4. Ce distanță ai lăsat între plante? Dar între rânduri?
Avem 60 de cm între plante și 1 m între rânduri.

5. Realizezi tăierile de primăvară? Cum procedezi?
Noi tăiem lavanda toamna. Tăiem partea verde până la partea lemnoasă, în forma de glob. Facem acest lucru pentru ca lavanda să nu se lemnifice și pentru a crește frumos primăvara în această formă.
6. Cum tunzi tufele în perioada de înflorire?
La recoltare executăm taierea în formă de clopot.
7. Cam câte fire de lavandă pui într-un buchet? Le speli înainte?
Buchețele depind de dorința fiecărui client. Punem în jur de 50 fire pentru buchețele micuțe pentru florării sau le oferim la găleți, urmând ca ei să își facă buchețelele lor. Recomand spălarea lavandei doar când este utilizată în bucătărie, pentru ceai sau gătit.

8. Cât durează procesul de uscare?
Lavanda odată recoltată o legăm în buchete. Apoi le punem la uscat, la umbră, cu florile în jos, aproximativ 7 zile.
9. Când faci de regulă recoltarea?
Recoltarea are loc începând cu 10 iunie.
10. La ce utilizezi tu lavanda? Ai gătit vreodată ceva cu lavandă?
Personal, ador limonda cu lavandă, ceaiul, care este un calmant perfect și în același timp un tonic digestiv. Lavanda este minunată și pentru băi, având un efect relaxant și fiind de asemenea utilă în tratarea diverselor afecțiuni ale pielii. Îmi plac mult prăjiturile cu lavandă. La nunta mea toate prăjiturile au avut lavandă în compoziție.

11. În general, cum vinzi lavanda? Cine sunt principalii clienți? Unde se pot adresa doritorii?
Cel mai important client este o companie farmaceutică (achiziționează circa 80% din cultura mea de lavandă, care este ecologică). Mai sunt prezentă la diferite târguri, organizate cu ocazia zilei de 8 martie sau cu ocazia toamnei orădene. Mai am clienți care doresc poze în lanurile de lavandă. Astfel numeroși  miri sau proaspeți părinți și-au îndeplinit visul de a avea poze în lanul de lavandă. Momentan nu am un site unde să se poată face comenzi. Am pagină de facebook – Lavandă Adrienne. Putem fi contactați la numărul de telefon 0749 362 148 și putem fi vizitați în comuna Lăzăreni, sat Miheleu.

12. Cum protejezi cultura? Printr-un gard special?
Cultura este protejată printr-un gard electric, pentru a fi siguri că nu intră diverse animale.
13. Cum ți-a venit ideea să cultivi lavandă?
Căutam o destinație de vacanță și mi-a atras atenția o fotografie cu un lan de lavandă. Am căutat apoi toate detaliile despre ce presupune o astfel de cultură. Familia mea avea deja culturi tradiționale și m-au sprijinit în îndeplinirea acestui vis, care a devenit realitate din 2013.
14. Acum că visul ți s-a împlinit, realitatea corespunde așteptărilor tale?
După 2 ani mi-am recuperat investiția. Lavanda este o plantă perenă, care nu necesită irigare. Florile ei pot fi valorificate atât verzi, cât și uscate sau ca ulei esențial. Deși această afacere presupune multă muncă fizică, mă consider norocoasă să am lavanda în viața mea.
15. Ce părere ai despre cartea noastră Plante aromate în grădină și bucătărie?
M-am bucurat să vad o carte care ne învață o bucătărie altfel, aromată și reinventată, deși lavanda este folosită de secole în bucătărie și în parfumuri sau farmacie.

16. Te tentează să cultivi și alte plante aromate?
Momentan doresc să-mi extind suprafața cultivată. Acum am 0,60ha (deși plantele cultivate pe acest teren corespund unui ha). Vreau să dețin mai multe ha de lavandă pentru a valorifica uleiul volatil obţinut din această plantă. Acesta este următorul proiect - realizarea unei distilării pentru procesarea lavandei.
17. Ce dorești să le transmiți cititorilor noștri?
Mi-aș dori ca povestea cu lavanda să inspire și alți tineri. Mi-aș dori ca mai mulți tineri să cultive terenurile cu culturi neconvenționale. Cred că dacă există implicare, există și rezultate. Lavanda este o cultură care necesită multă implicare. Trebuie prășită de minim 4 ori pe an. Vara trebuie culeasă, apoi uscată și împachetată. Toamna trebuie tunsă. Nu este ușor, dar rezultatele sunt pe măsură.

Amelia Pal
Înapoi

Newsletter