„Cărți pentru întreaga familie”
CONTUL MEUIntră în cont
COȘUL MEU0 produse
Caută

Edituracasa.ro - Blog

Iazul din grădină - oază de relaxare



Dacă vrem să vorbim despre o tendinţă la modă în amenajările exterioare, fără dubii iazul din grădină sau biotopul acvatic este răspunsul.


Ce este deosebit la un iaz?


Efectul magic al suprafeţei de apă, apropierea de natură provoacă o adevărată plăcere, iar simplul fapt că 20 metri pătraţi de iaz se întreţin mai ușor decât 20 metri pătraţi de gazon reprezintă un adevăr deja dovedit.



Cum se formează iazul


Pe vremuri materiile prime folosite erau lutul și betonul, dar acestea sunt materiale ce se prelucrează foarte greu. Din acest motiv în ultimii ani s-a recurs la alte metode, iar ideea folosirii foliei ca material izolator a fost inovatoare și a dus la o creștere neașteptat de mare a cererii în materie de iazuri.


Acum într-adevăr orice grădinar amator are posibilitatea de a-și înfiinţa propriul iaz.


Totuși, încă se produc multe greșeli.


Cele mai grave greșeli comise la înfiinţarea unui iaz


Alegerea locului nepotrivit


Dacă locul unde este amplasat iazul este prea expus la soare pe parcursul zilei apa se încălzește foarte mult, ceea ce determină formarea în exces a algelor. Umbra pomilor este „umbrela de soare” ideală ce împiedică supraîncălzirea.


Adâncimea prea mică


Lacul trebuie să aibă o adâncime de 80 – 100 cm. La o astfel de adâncime se formează și zone mai reci, care conţin o cantitate mai mare de oxigen.


Malul abrupt


Este o greșeală gravă, din cauza căreia mor multe vietăţi. Broaștele mor într-un iaz cu o asemenea albie.


Prea puţine plante


Secretul iazului lipsit de alge este popularea cu plante. Pe fâșia de pe mal se plantează calcea-calului, stânjenelul de baltă, răchitanul. Pe primul nivel al iazului, acolo unde apa are 50 cm adâncime sau chiar mai mult, își au locul Ceratophyllum demersum, nufărul alb, papura lată.


Plantele plutitoare recomandate sunt foarfeca-bălţii, iarba-broaștelor, Ranunculus aquatilis.


Nu sunt necesari carașii aurii


Carașii aurii nu au ce căuta în biotopurile acvatice naturale, deoarece nu supravieţuiesc fără filtre de apă speciale. Dejecţiile lor răstoarnă echilibrul iazului și determină formarea algelor.


Iazul poate fi înlocuit cu un pârâu artificial


Pârâul aduce grădina mai aproape de natură. Apa curge prin albia căptușită cu folie până la un rezervor (un colector de apă de ploaie, de exemplu), de unde este retransmisă de către o pompă la punctul de plecare. Rezervorul de apă trebuie să fie mereu plin, în așa fel încât pompa să nu funcţioneze în gol.


Albia pârâului se căptușește cu bolovani, nisip și pietriș, iar rezervorul de apă se închide cu un grilaj care poate fi camuflat cu pietre de râu.


Pe malul apei vegetează bine o multitudine de plante: năsturelul, calcea-calului, primula, leurda și multe altele.


Pompa nu trebuie să funcţioneze permanent (două ore dimineaţa, trei – patru ore la prânz și seara).


Susurul pârâiașului ne oferă cu siguranţă momente plăcute de relaxare.


Informațiile prezentate fac parte din cartea ,,12 luni în grădină''.


Mai multe cărți din sfera grădinăritului găsești pe site, accesând categoria GRĂDINĂ.



 




Înapoi

Newsletter