„Cărți pentru întreaga familie”
CONTUL MEUIntră în cont
COȘUL MEU0 produse
Caută

Edituracasa.ro - Blog

Mirodeniile din balcon



Pentru cei care stau la bloc, un colț viu și verde amenajat în balcon poate fi o adevărată oază de liniște și poate lua cu succes rolul de grădină de mirodenii. Alături de flori, în ghivece pot fi semănate sau sădite diferite plante aromatice care, pe lângă că vor umple de miresme balconul dumneavoastră, vă vor fi de folos și în bucătărie.Care sunt mirodeniile pe care le putem cultiva în balcon, aflăm din cartea Grădina din balcon, care zilele acestea poate fi achiziționată la reducere alături de volumele Flori cu bulbi și Livada – Proiectare și îngrijire, în cadrul promoției Grădinărim cu spor, în luna lui Mărțișor!. Busuiocul - este condimentul preferat al italienilor. Aroma sa iute-dulceagă se combină perfect cu roşiile. Frunzele se întrebuinţează proaspete, iar tulpinile se fierb în mâncare. Busuiocul cu frunzişul roşiatic diversifică ghivecele aromatice. Busuiocul se seamănă în fiecare an. Seminţele germinează la lumină, de aceea nu trebuie acoperite cu pământ. Să semănăm busuioc în mai multe ghivece sau într-o ladă întreagă. Ciupite în mod regulat, plantele se vor dezvolta frumos.Oregano - este un ingredient indispensabil al sosului de roşii sau al oricărui fel de pizza. Este o rudă foarte apropiată a măghiranului (Origanum majorana), a cărei aromă delicioasă este utilă mai ales la prepararea felurilor de peşte. Se culeg mlădiţele tinere şi înflorite.Măghiranul - se seamănă primăvara. Vara se ţine în echilibru efectuând tăieri de rodire. Pe timpul iernii se poate ţine pe pervaz, în locuri luminoase.Rozmarinul - să cumpărăm primăvara răsadurile în ghivece. Soiurile atârnătoare sunt foarte aspectuoase. Treimea din partea superioară a mlădiţelor se taie şi se foloseşte proaspătă pentru condimentarea mâncărurilor. Iarna se aduce în interior în locuri luminoase dar răcoroase.Cimbrişorul - una sau două rădăcini sunt suficiente. Mlădiţele se culeg înainte de înflorire. Fiind o plantă autohtonă, rezistă în sezonul rece.Salvia - se poate cumpăra în ghiveci. În magazinele de specialitate vom găsi soiuri diverse: roşii (Purpurascens), cu frunze alb-verzui (Icterina) sau soiuri cu aromă de fructe, precum salvia ananas (Salvia elegans). Se întrebuinţează frunzele tinere. Salvia rezistă la temperaturi scăzute.Tarhonul - răsadurile se cumpără din pepiniere. Rezistă în sezonul rece. Frunzele proaspăt culese se folosesc în salate şi garnituri.Hasmaţuchi - preferă locurile semiumbroase. Dacă dorim să ne bucurăm de plante de-a lungul întregului an, trebuie sădite seminţe în ghivece noi la câte trei-patru săptămâni.Isopul - rezistă atât la temperaturi ridicate cât şi la temperaturi scăzute. Cel mai bine e să procurăm răsadurile din pepiniere.Chimenul dulce sau feniculul - se seamănă în vase mari, deoarece planta creşte de dimensiuni mari. Nu rezistă în sezonul rece, de aceea se seamănă din nou în fiecare an.Coriandrul - creşte bine şi în ghivece. Frunzele verzi se culeg tot timpul anului. Seminţele se culeg toamna, când coaja lor devine maronie.Pătrunjelul - se poate cultiva şi el fără probleme pe balcon sau pe pervazul ferestrelor. Se taie întotdeauna frunzele din exterior. Pătrunjelul cu frunze plate este mult mai gustos decât cel cu frunzele creţe.În cartea Grădina din balcon, veți descoperi și rețete de sosuri pe care le puteți prepara cu aceste mirodenii, dar și alte secrete despre cultivarea și îngrijirea plantelor în balcon. Dacă veți urma sfaturile din acest volum, veți vedea că puteți da viață balconului vostru cu flori, mirodenii, legume sau chiar arbuști fructiferi.Vă reamintim că promoția Grădinărim cu spor, în luna lui Mărțișor! va continua pe tot parcursul lunii martie și că în fiecare săptămână din lună vom avea pentru voi un nou pachet cu cărți de grădinărit, cu 40% reducere. Să aveți un sfârșit de săptămână relaxant! Carmen Popa




Înapoi

Newsletter