„Cărți pentru întreaga familie”
CONTUL MEUIntră în cont
COȘUL MEU0 produse
Caută

Edituracasa.ro - Blog

Luna septembrie în grădina ecologică



După toată munca depusă în grădină, în primăvară și în vară, iată că a venit și vremea culesului. Depozităm apoi recolta corespunzător, pentru ca în iarnă să avem pe mese fructe și legume frumoase, sănătoase și, foarte important, ecologice. Ce facem pentru acest lucru, ne spune Elizabeth Krumpach, autoarea cărții Grădina ecologică - Belșug în grădină fără săpat, din care vă oferim, în cele ce urmează, câteva sfaturi.„Recoltarea (culesul) reprezintă ultima staţie a vieţii pentru legumele şi fructele din grădină, deoarece soarta lor este aceea de a ajunge, mai devreme sau mai târziu, pe mesele noastre”, spune autoarea volumului Grădina ecologică.Se culege via, se culeg merele în momentul în care încep să își arate culoarea și se fac pregătirile necesare pentru recoltarea și depozitarea legumelor ca țelina, morcovul, etc.„Fructele se păstrează cel mai bine peste iarnă în clădiri din cărămidă sau în pivniţe. Merele nu se pot depozita în acelaşi loc cu legumele, deoarece produc etilenă, care provoacă putrezirea legumelor. În locul pentru depozitare, temperaturile nu au voie să scadă sub -3° C. În zilele foarte reci, se aşază baloturi de paie în faţa uşilor.Morcovul, pătrunjelul, sfecla, ţelina şi ridichea neagră mai pot aştepta cu culesul până la venireaprimului îngheţ. Nu strică însă să se facă din timp pregătirile pentru momentul recoltării. Zugrăvirea anuală a clădirilor adiacente nu cere prea multă bătaie de cap, mai ales dacă aceasta se face cu aparatura de stropit. Soluţia de var se pune în aparatură şi cu ajutorul duzei capului de stropit se pulverizează mai uşor varul pe pereţi.Pregătirile pentru iarnă pot să înceapă cu plantatul pătrunjelului şi al cepei de tuns în ghivece.”Lucrările din grădina de legumeFrunzele îngălbenite ale verzei de toamnă semnalează lipsa de potasiu. Pentru a remedia această problemă se fac stropiri cu soluţie de tătăneasă. La un kilogram de plantă se adaugă 10 litri de apă.Lucrările din livadăÎn zilele senine şi uscate se culeg ciorchinii de struguri bine copţi. Perele de toamnă se culeg în momentul în care au ajuns la maturitate deplină, atunci când coaja lor este de un verde-pal şi încă nu s-a îngălbenit. Păstrate la temperaturi scăzute, îşi continuă coacerea şi se pot consuma începând din luna ianuarie.Se tund arbuştii fructiferi.Metode folosite pentru menţinerea sănătăţii livezilorSe fac fertilizări cu gunoi de grajd în amestec cu urzici, tătăneasă, ceapă, vetrice şi coada-șoricelului, la baza pomilor care au fructificat deja.Ce ajunge în cămară?Pentru gem: prunele, strugurii, perele, măceşelePentru pastă de legume: vinetele, ardeii, roşiile, fasoleaPentru murături: ciolomada, ardeii în oţet, castraveţii, gogonelelePentru ceaiuri: măceşele Dintre cărțile de grădinărit, v-ar putea interesa și Lucrările de tăiere de la A la Z, Sere de grădină, Înmulțirea plantelor sau Compostul în gospodărie.Vă dorim spor la treabă!  




Înapoi

Newsletter